Om man följer Riksväg 90 till Bollstabruk och svänger av på Tunsjövägen kan man följa skyltarna till en fornborg. Borgen tros vara uppförd kring 600 e.Kr och ligger på Borgberget 190 meter över havet. Berget stupar mot alla sidor utom sydost där murar är uppförda och det går att vandra upp.
Bäst bevarade fornborgen i Norrland
Fornborgen är Norrlands bäst bevarande i sitt slag. Den har 2.5 höga murar som är uppbyggda av stora stenar. Inne i borgen finns utgrävningen av en mindre byggnad. Utanför finns en grupp stenar som man tror utgör en gravplats.
En bit innanför murarna finns även en vattenkälla. Du hittar vattenkällan genom att vandra en bit längs en blåmarkerad led.
Ett system av fornborgar
8 kilometer nord-öst om fornborgen i Bollstabruk finns ytterligare en borg, Rogsta. Det är Sveriges nordligaste forborg. Den var aktiv på 700-1200-talet e.kr. Det finns även ett signalfort som antändes för att signalera till de övriga byggnaderna om till exempel fiender eller andra faror var inkommande. I Ångermanland finns även en fornborg i Nordingrå: Rödklitten och Åskottsberget i Styrnäs.
Skydd för området
På järnåldern var detta ett av de mer framtonande områdena i Ådalen och fornborgarna uppfördes för att skydda dem. Byggnadsresterna i Bollstabruks fornborg antyder att det kunde ha funnits permanenta invånare vilket inte var ovanligt.
Fornborgar i världen
Det finns runt 1100 fornborgar i Sverige. De flesta är från 200-500 e.Kr. I resten av Europa finns det fler borgar. Engelska borgar är till exempel väldigt lika de svenska. I Masada i nuvarande Israel kunde ett antal israeliter stå emot en hel romersk legion tack vare deras fornborg.
Utsikten från Stensättersborgen är enastående och man kan känna historiens vingslag. Här uppe är det skönt att ta en paus, njuta av tystnaden och se ut över Bollstafjärden med mera. I och med att borgen ligger lite avsides får du dessutom ofta vara i fred här.