Fiskelägen

Längs med Höga Kusten finns fiskelägen vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. De är i regel väl bevarade och är värda ett besök under högsäsongen då det ofta finns ett fik eller en restaurang öppet.

Fiskeläge

Bönhamn

I en skyddad havsvik hittar du fiskeläget Bönhamn. Det är ett genuint och bra bevarat område med röda sjöbodar tätt intill varandra. Här hittar du även ett kapell som uppfördes av Gävlefiskarna 1658. Gävlefiskarna var borgare som ägnade sig åt fiske och försäljning. I och med att Gävle var enda staden i Norrland på den tiden, fick de kungligt privilegium på allt fiske längs Norrlandskusten i utbyte mot att var tionde tunna fisk gick som tull till kronan. Gävlefiskarnas privilegium upphävdes under kommande århundraden när fler städer tillkom längs kusten, till exempel Härnösand och Hudiksvall (1580), Sundsvall och Söderhamn (1620-talet).

För dig som kommer med båt finns det en gästhamn med 40 platser. Hamnen har ett djup av 1-4 meter och det kostar 100 kr per dygn. Gästhamnen har öppet mellan 1 juni och 1 september. Koordinater:

Latitud: N 62º 52.817
Longitud: E 18º 27.052

Norrfällsviken

Norrfällsvikens fiskeläge är över 350 år gammalt. Oavsett om du väljer att besöka det med bil eller båt hittar du en mängd aktiviteter i anslutning till området. Bland annat restauranger, en 18-håls golfbana, minigolf, fritids- och konferensanläggning med mera. För dig som vill övernatta finns här, utöver marinan, camping och stugby.

Runt Norrfällsviken finns ett antal naturreservat och en kilometerlång sandstrand. För dig som är historieintresserad hittar du ett antal rösen från bronsåldern här.

Även i Norrfällsviken finns en gästhamn, koordinater:

Latitud: E18°31,4
Longitud: N62°58,7

Fisket fick mindre betydelse av flera orsaker, bland annat industrins utbyggnad. Fler sysselsattes med jobb i fabriker, och järnvägen ökade konkurrensen från fiskare på västkusten. Dagens fiskelägen längs Höga Kusten och Norrlandskusten utgör således intressanta platser från en svunnen tid, före Sverige industrialiserades. Nu nyttjas de  för semester och rekreation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*