Ytterlännäs gamla kyrka uppfördes under 1200-talet. Under 1400-talet byggdes kyrkan ut. Det äldsta föremålet på kyrkan är dock ett lejonhuvud i brons i bysantinsk stil, från 800-talet. Kyrkan ligger 13 km från Kramfors och 4 km från Bollstabruk. Från riksväg 90 svänger du av mot Nyland.
Dopfunten släpades hit från Gotland på 1300-talet. På väggarna hänger bland annat ett krucifix från samma århundrade och en Madonna gjord av träsnidaren Haaken Gulleson.
Ljus och mörker
I kyrkan finns ett antal välbevarade kalkmålningar från omkring 1490. De har blivit något mattare med tiden, när de var nya var de väldigt färgglada, mycket på grund av att ljusinsläppet i kyrkan inte var det bästa. När läskunnigheten bland befolkningen ökade gjorde man även större fönster för att ljuset skulle vara tillräckligt för att folk skulle kunna läsa bibel och psalmbok.
Den äldsta läktaren är från mitten på 1650-talet. Det är en upplevelse att vandra runt i kyrkan och testa att sätta sig på de gamla kyrkbänkarna där män och kvinnor hade separata platser. Man byggde inte för bekvämlighet direkt, bänkarna är små, trånga och framåtlutande, särskilt på övre planet.
Tyvärr fick någon teaterkung (läs: Gustav III) under 1700-talet för sig att vitkalka mycket av väggmålningarna vilket gjordes under protest av hantverkarna. Bakom ett skåp har man dock hittat gamla väggmålningar bevarade. Nu gjordes även diverse utsmyckningar av predikstol och altare.
Rivningshot
På 1800-talet ville en stark opinion riva kyrkan på grund av att man byggt Ytterlännäs nya kyrka. Domaren Carl Martin Schönmeyer på Angsta gård motsatte sig detta och det beslöts 1850 att den gamla kyrkan skulle ”orubbat förblifva”. Inte så mycket tack vare andliga själ utan snarare tack vare nationalistiska vindar ute i Europa som spridit sig norrut.
Idag används kyrkan till både bröllop och gudstjänster. På sommaren kan du få en guidad tur. Passa även på att ta en kaffe i det sommaröppna fiket.