Rotsidan är en 4 km lång sträcka längs kusten. Området kännetecknas av vidsträckta stenhällar som blivit slipade av havet i årtusenden. Här går det att njuta både en varm sommardag eller en stormig höstkväll. För de badsugna går det bra att ta ett dopp i Bottenhavet. Rotsidan är en idyll vid kusten för både gammal som ung. Vi placerar den lätt bland Höga Kustens topp-tre tillsammans med Slåttdalsskrevan och Skuleberget.
Du hittar till naturreservatet Rotsidan genom att svänga av från väg E4 mot Nordingrå. Där följer du den brunskyltade vägen mot Barsta och sedan skyltningen mot Rotsidan. Passa även på att svänga förbi Bönhamns fiskeläge när du är i närheten.
Använd gärna vår karta för att få en visuell vägledning.
Växtlighet vid Rotsidan
Berggrunden på Rotsidan består av lättvittrad diabas. Vågorna piskar och polerar området obönhörligt. Vid stranden finns ingen växtlighet men förflyttar man sig en bit längre upp från vattnet kan man bland annat skåda strandtrav som i Sverige bara finns vid Ångermanlandskusten. Tallskogen blir tätare ju längre upp från havet du kommer. Skogen är relativt orörd om man bortser från några enstaka hyggen.
Klapperfält
I naturreservatet finns en stor mängd klapperfält. De består av stenar som nötts runda och slipats mot varandra genom havets ständiga påverkan. Samtidigt har klapperstenarna sakta höjts ur havet genom landhöjningen, som nu är cirka 85 centimeter på 100 år. Stenarna är framspolade ur den morän som inlandsisen lämnade efter sig. De har samlats i mindre sänkor i berget medan finkornigt material hamnat längre ut. Brännvinsmalen, Rödmalen och Vitstensmalen är de största klapperfälten i reservatet. Klapperfälten är ofta vackert beväxta med lavar.
Lättillgängligt
Trots att havet demonstrerar sina krafter här är Rotsidan ett lättillgängligt område för både barn och vuxna. Klipporna är lättgångna och lämpar sig utmärkt att ligga och sola på. Det finns en handikappanpassad toalett i området.
Pingback: 4 spontanstopp på en eftermiddag - Höga kusten - Äntligen vilse
Pingback: Turistvägen och Rotsidan i Ångermanland : PJ:s byffé – från by till fe